Gorsko kolesarjenje

Karavanke so dobesedno prepredene z mrežo kolesarskih in za kolesarjenje primernih poti, ki vam omogočajo brezmejno kombiniranje tur med gorami, na gore, okoli njih ali (resnično) kar skozi njih. Tod je preko 1.000 kilometrov označenih ali v zemljevidih vrisanih kolesarskih tur različnih tipov in težavnosti. Številne gorske in gozdne poti ter kolovozi so kot naročeni za gorsko kolesarjenje (npr. Gorsko kolesarski park Sledi divjine ali pa čezmejna gorsko kolesarska pot okoli Pece). Urejene so zanimive lokalne tematske kolesarske poti (kot npr. Umetnostna pot Pliberk – Šmihel /Kunst Radweg/, Kundijeve poti ...). Na severnem robu poteka del mednarodne Dravske kolesarske poti. Posebnost za kolesarje pa predstavljata možnost kolesarjenja po opuščenih rudniških rovih v Podzemlju Pece na slovenski strani ali pa atraktivnih spustov po gorski cesti s Pece na avstrijski strani, kamor se lahko kolesarji povzpnejo tudi s pomočjo kabinske žičnice. Številne možnosti za kolesarjenje so tudi na Gorenjskem.

Gorsko kolesarjenje

V okviru projekta karavanke@prihodnost.eu smo definirali potek priporočene čezmejne gorsko-kolesarske trase za transverzalno prečenje Karavank. Potek poti je zastavljen tako, da jo je možno uporabljati kot več dnevno turo, ali pa v obliki krajših »lokalnih pentelj«. Digitalni zapis poteka povezovalne poti najdete tukaj (.zip, 108 kb).

Trasa je označena tudi v turistični karti Karavanke, ki smo jo prav tako pripravili v okviru projekta karavanke@prihodnost.eu, njena osrednja vsebina pa so pohodne in kolesarske poti, plezalni centri ter spremljajoča ponudba. Publikacija je brezplačno na voljo v turistično informacijskih centrih in na drugih izbranih točkah na obeh straneh meje, v digitalni obliki pa si jo lahko ogledate tukaj: Zahodne Karavanke (.jpg, 16 mb), Vzhodne Karavanke (.jpg, 18 mb).

Več informacij o kolesarskih poteh najdete na spodnjih povezavah:


Še OPOZORILO:

Uporaba vseh predstavljenih poti in karte je na lastno odgovornost. Bodite obzirni do naravnega okolja, do drugih kolesarjev, pohodnikov in ostalih uporabnikov poti. Pred začetkom ture se informirajte o njeni zahtevnosti. Večina navedenih kolesarskih poti poteka po cestah, kjer hkrati poteka tudi promet z motornimi vozili, zaradi česar je potrebna še posebna pazljivost. Spoštujte prometne predpise in signalizacijo ter kolesarite tako, da ne ogrožate sebe ali drugih udeležencev v prometu in okolju.

Vsebine na tej spletni strani so izključno informativnega značaja. Administratorji si prizadevamo redno posodabljati informacije, vendar ne moremo jamčiti  za  točnost, popolnost ali uporabnost katerekoli informacije ob vsakem času, zato ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitna odstopanja od navedenega in glede problemov kot posledico uporabe navedenih poti, teh spletnih strani ali povezav na druge spletne strani. Prav tako ne odgovarjamo za morebitno škodo, ki jo uporabnik utrpi ali pa jo povzroči pri kolesarjenju oziroma hoji po predstavljenih ali v karti vrisanih poteh.