Pohodništvo

Pogorje Karavank zaznamujejo zelena veduta gozdov in bele skale gora, ki se dvigajo nad njimi. Gore in hribi s svojimi urejenimi pohodnimi in planinskimi potmi, primernimi za lažje pohode ali pa zahtevnejše vzpone, ponujajo pestre možnosti aktivnega preživljanja prostega časa za različne ciljne skupine.

Najvišji vrh Karavank je Stol/Hochstuhl (2.236 m), sledi pa mu še več dvatisočakov Vrtača/Wertatscha (2180 m), Kepa/Mittagskogel (2143 m), Obir/Hochobir (2139 m), Košuta/Koschuta (2133 m), Peca/Petzen (2126 m), Veliki vrh/Hochturm (2088 m) in Begunjščica (2063 m).

Pohodništvo

Čez območje Karavank potekajo etape mednarodne planinske poti Via Alpina, Slovenske planinske poti, panoramske pohodne poti Južne Alpe (Panoramaweg Sϋdalpen), Koroške planinske poti, … Zanimive so razne tematske pohodne poti (Geotrail Košuta, etape Slovenske geološke poti, gozdne učne poti, ...). Ob markiranih planinskih poteh so številne koče, kjer pohodnikom nudijo toplo zavetje in prenočišče, krepčilno hrano in pijačo ter prijazne in koristne nasvete.

Še posebej lepo ste vabljeni v kočo na Zelenici, kjer deluje tudi gorniški učni center (GUC Zelenica), vzpostavljen v okviru projekta karavanke@prihodnost.eu. GUC Zelenica je namenjen vsakršnemu izobraževanju na širokem področju, ki ga označujemo z besedo gorništvo.

Na Zelenici

Pohodne poti so označene tudi v turistični karti Karavanke, ki smo jo prav tako pripravili v okviru projekta karavanke@prihodnost.eu, njena osrednja vsebina so pohodne in kolesarske poti, plezalni centri ter spremljajoča ponudba. Publikacija je brezplačno na voljo v turistično informacijskih centrih in na drugih izbranih točkah na obeh straneh meje, v digitalni obliki pa si jo lahko ogledate tukaj: Zahodne Karavanke (.jpg, 16 mb), Vzhodne Karavanke (.jpg, 18 mb).

Druge povezave na prikaz pohodnih poti v Sloveniji:

Druge povezave na prikaz pohodnih poti na avstrijskem Koroškem:


Še OPOZORILO:

Uporaba vseh predstavljenih poti in karte je na lastno odgovornost. Bodite obzirni do naravnega okolja in do drugih uporabnikov poti. Pred začetkom ture se informirajte o njeni zahtevnosti.

Vsebine na tej spletni strani so izključno informativnega značaja. Administratorji si prizadevamo redno posodabljati informacije, vendar ne moremo jamčiti  za  točnost, popolnost ali uporabnost katerekoli informacije ob vsakem času, zato ne prevzemamo nobene odgovornosti za morebitna odstopanja od navedenega in glede problemov kot posledico uporabe navedenih poti, teh spletnih strani ali povezav na druge spletne strani. Prav tako ne odgovarjamo za morebitno škodo, ki jo uporabnik utrpi ali pa jo povzroči pri hoji po predstavljenih ali v karti vrisanih poteh.